Македонија

Одговор до НеМакедонецот Заев од Млади за Македонија

  Во Петрич не се зборува на бугарски дијалект, туку на малешевско-пирински дијалект од источното наречје на македонскиот јазик! Кецарошу Zoran Zaev, пред да отвориш уста да коментираш за дијалекти, прво заврши основно! Zoran Zaev што сме ние должни да бидеме жртва на твојата неписменост? Додека нашите дедовци се бореа со Бугарите, твоите …

Прочитај Повеќе »

На денешен ден: Во Лозана е потпишана декларација по која е извршена грцизација на Егејска Македонија, а во Прилеп почина Ченто

Со декларацијата што е донесен во Лозана, на денешен ден пред 97 години, е отворен патот за драстична промена на етничката слика во Егејска Македонија, што подоцна и се случи.                     На денешен ден, пак, пред 63 години во Прилеп почина …

Прочитај Повеќе »

Одговор на лажните тези изнесени од Захариева

НЕ СМЕ ИСТИ! ВИЕ СТЕ ФАШИСТИ! Госпоѓо Захариева, ние Македонци и Вие Бугарите не сме исти, Вие сте фашисти! Ја гледам министеркава Захариева оклештена како недоветена, кажува дека нашиот јазик бил западно-бугарски дијалект и се чудам. Убавка, со бел тен, сини очи, убаво облечена. Ниту трага од црно-жолт тен, коси …

Прочитај Повеќе »

Гоце Делчев Македонецот

Ѓорѓи Николов Делчев попознат како Гоце Делчев, роден е во Кукуш, Македонија на 04 февруари 1872 година. Гоце Делчев е Македонски деец, Апостол на македонската борба, голем револуционер кој преку своите мисли ја искажал целата Македонска идеологија и иднина. Неговите зоборови.”Ослободувањето на Македонија се крие во внатрешното востание и секој …

Прочитај Повеќе »

На денешен ден 4 -ти февруари 1872 во Кукуш е роден Гоце Делчев

“Јас не сакам востание со луѓе што ќе ме напуштат при првиот неуспех, јас сакам револуција со граѓани кадарни да ги понесат сите искушенија на една долготрајна борба, каква, поради жестоките политички услови, ќе биде и нашата – или ќе водиме говеда на касапница”. – Гоце Делчев, Македонецот од Кукуш!🇲🇰 На денешен …

Прочитај Повеќе »

Бугарскиот масакр во Македонија во 1915 година

По самиот почеток на Првата светска војна, Бугарија ја окупирала Македонија. Во 1915 година една група,од 10-тина вооружени Бугари подпомогнати од 3 Арнаути од соседното село Црнилиште влегле во селото. Селаните не ја знаеле нивната намера и прв истапил селскиот поп. Него веднаш без објаснување го заклале и потоа со невидена бруталност прво ги ограбиле селаните барајки им злато па …

Прочитај Повеќе »

Викиликс објави досега необјавени информации поврзани со Македонија

Имено “нашите сојузници” што ни се сега “сојузници” и и порано исто така ни биле “сојузници”! На 16 ти ноември 1943 година о раните утрински часови 12-тата воена ескадрила на јужното крили на сојузните сили подоцна атрансформирано во јужно крило на Нато стационирани во Тунис и на Сицилија под команда …

Прочитај Повеќе »

Вистината за Македонија / The truth about Macedonia

Оваа територија е украдена од Македонија во 1913 година Грците го направија најголемото злосторство врз еден народ, направија геноцид врз Македонскиот народ. Се уште ден денес Македонскиот народ кој живее во окупираниот дел на Македонија, нема никакви човекови права. Нема право на свој јазик, на своја култура, на свој идентитет. …

Прочитај Повеќе »

Големобугарските аспирации кон се што е Македонско

Да се разбереме Бугарчињата не се ништо друго туку Татарско племе кое е дојдено тука на балканот, тоа племе е без историја и култура. Истото тоа племе ги има направено најголемите злосторства во Вардарска и Пиринска Македонија денес под окупација на Татарската држава. Нивниот терор и репресија врз Македонското население …

Прочитај Повеќе »
Translate »