makedon

Одговор до НеМакедонецот Заев од Млади за Македонија

  Во Петрич не се зборува на бугарски дијалект, туку на малешевско-пирински дијалект од источното наречје на македонскиот јазик! Кецарошу Zoran Zaev, пред да отвориш уста да коментираш за дијалекти, прво заврши основно! Zoran Zaev што сме ние должни да бидеме жртва на твојата неписменост? Додека нашите дедовци се бореа со Бугарите, твоите …

Прочитај Повеќе »

На денешен ден: Во Лозана е потпишана декларација по која е извршена грцизација на Егејска Македонија, а во Прилеп почина Ченто

Со декларацијата што е донесен во Лозана, на денешен ден пред 97 години, е отворен патот за драстична промена на етничката слика во Егејска Македонија, што подоцна и се случи.                     На денешен ден, пак, пред 63 години во Прилеп почина …

Прочитај Повеќе »

Одговор на лажните тези изнесени од Захариева

НЕ СМЕ ИСТИ! ВИЕ СТЕ ФАШИСТИ! Госпоѓо Захариева, ние Македонци и Вие Бугарите не сме исти, Вие сте фашисти! Ја гледам министеркава Захариева оклештена како недоветена, кажува дека нашиот јазик бил западно-бугарски дијалект и се чудам. Убавка, со бел тен, сини очи, убаво облечена. Ниту трага од црно-жолт тен, коси …

Прочитај Повеќе »

Гоце Делчев Македонецот

Ѓорѓи Николов Делчев попознат како Гоце Делчев, роден е во Кукуш, Македонија на 04 февруари 1872 година. Гоце Делчев е Македонски деец, Апостол на македонската борба, голем револуционер кој преку своите мисли ја искажал целата Македонска идеологија и иднина. Неговите зоборови.”Ослободувањето на Македонија се крие во внатрешното востание и секој …

Прочитај Повеќе »

На денешен ден е убиен Македонскиот великан Никола Карев

На денешен ден 1905 год. кај месноста Свиланово во с.Рајчани, кочанско е загинат великанот Никола Карев, вечна му слава! П.С Веројатно “од преголема почит“ официјалните институции немаа изградено никакво обелжје на местото на загинувањето. Дури во 2016 година, со посебно задоволство, како Влада одобривме финансиски средства на општина Чешиново-Облешево за …

Прочитај Повеќе »

Грчки фашистички терор и невистини за Македонија и Македонците

Грчките фашистички окупатори си даваат за право да присвојуваат Македонска територија историја и име! Додека вистината е сосема многу поинаква. Грција е за прв пат формирана 1832 година на Македонскиот полуостров на Македонска територија со исламизирани и православни Македонци. Формирана е за цел да биде колонија на Англија и Германија …

Прочитај Повеќе »

На денешен ден 4 -ти февруари 1872 во Кукуш е роден Гоце Делчев

“Јас не сакам востание со луѓе што ќе ме напуштат при првиот неуспех, јас сакам револуција со граѓани кадарни да ги понесат сите искушенија на една долготрајна борба, каква, поради жестоките политички услови, ќе биде и нашата – или ќе водиме говеда на касапница”. – Гоце Делчев, Македонецот од Кукуш!🇲🇰 На денешен …

Прочитај Повеќе »

Бугарскиот масакр во Македонија во 1915 година

По самиот почеток на Првата светска војна, Бугарија ја окупирала Македонија. Во 1915 година една група,од 10-тина вооружени Бугари подпомогнати од 3 Арнаути од соседното село Црнилиште влегле во селото. Селаните не ја знаеле нивната намера и прв истапил селскиот поп. Него веднаш без објаснување го заклале и потоа со невидена бруталност прво ги ограбиле селаните барајки им злато па …

Прочитај Повеќе »

Викиликс објави досега необјавени информации поврзани со Македонија

Имено “нашите сојузници” што ни се сега “сојузници” и и порано исто така ни биле “сојузници”! На 16 ти ноември 1943 година о раните утрински часови 12-тата воена ескадрила на јужното крили на сојузните сили подоцна атрансформирано во јужно крило на Нато стационирани во Тунис и на Сицилија под команда …

Прочитај Повеќе »
Translate »