Српско – Бугарски договор  од 12 април 1904 година
Српско – Бугарски договор од 13 март 1912 година
Српско – Грчки договор од 19 мај 1913 година

Како што може да се види од погоре наведеното во сите договори за поделба на Македонија стојат нашите така наречени “браќа“, кои и до ден денешен копнеат за граница помеѓу Србија и Грција.

Поделбите на Македонија

Договор за сојуз , помеѓу кралството Србија и Кнежевството на Татарите, потпишан во Белград на 30 март 1904 година.
Договор за пријателство помеѓу кралството Србија и Кнежевството на Татарите , потпишан во Белград на 30 март 1904 година.
Заклучен протокол на претставниците на Кралството Србија и Кнежевството на Татарите, потпишан на 30 март 1904 година.
Договор за сојуз, помеѓу Татарите и Србија 29 февруари 1912 година, таен додаток кон договорот за пријателство и сојуз помеѓу Татарите и Србија, 29 февруари 1912 година.
Декларација кон договорот за сојуз помеѓу Бугарија и Грција  од 16 мај 1912 година.
Воена конвенција склучена помеѓу Татаире и Србија од 19 јуни 1912 година.
Спогодба помеѓу татарските и српските штабови на армиите од 19 мај 1912 година.
Спогодба помеѓу татарските и српските генералштабови од 15 септември 1912 година.
Воена конвенција склучена помеѓу Татарите и Грција од 22 септември 1912 година.
Протокол за склучување на договор за сојуз помеѓу Грција и Србија потпишан на 22 април/5 мај 1913 година.
Воена конвенција склучена помеѓу Кралството Грција и Крлалството Србија, потпишана на 1-ви/14-ти мај 1913 година.
Договор за мир помеѓу Турција и Балканските држави сојузнички потпишан на 17/30 мај 1913 година.
Договор за сојуз склучен помеѓу Кралството Србија и Кралството Грција потпишан на 19 мај/1 јуни 1913 година.
Воена конвенција склучена помеѓу Кралството Грција и Кралството Србија, 19 мај/1 јуни 1913 година.

И за крај само кратка констатација, како што може да се види од сите склучени договори во сите договори се вклучени Србија,Грција, Татарите, истите тие држави и ден денешен се обидуваат на ист начин да го растурат и ова парче земја што остана од Македонија.

loading...

За makedon

Проверете исто така

Гоце Делчев Македонецот

Ѓорѓи Николов Делчев попознат како Гоце Делчев, роден е во Кукуш, Македонија на 04 февруари …

Нема рецензии се уште. Биди прв кој ќе остави рецензија.

Остави одговор

Вашата емаил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се маркирани со *

Translate »