Одговор на лажните тези изнесени од Захариева

НЕ СМЕ ИСТИ! ВИЕ СТЕ ФАШИСТИ!

Госпоѓо Захариева, ние Македонци и Вие Бугарите не сме исти, Вие сте фашисти!

Ја гледам министеркава Захариева оклештена како недоветена, кажува дека нашиот јазик бил западно-бугарски дијалект и се чудам.

Убавка, со бел тен, сини очи, убаво облечена. Ниту трага од црно-жолт тен, коси очи, a и не носи свилени шалвари. Kaкo да залутала во историските води.

Затоа, јавно и’ порачувам: Прво, да си ја прочита сопствената бугарска историја. Bо неа ќе прочита дека “Бугарите се турско татарско монголско племе, со жолт тен, коси очи, облечени во свилени шалвари, со турско монголски и татарски јазик… Кога се доселиле на овие простори во 7 век, територијата ја нарекле Бугарија, тие Бугари, се измешале со староседелците и им го прифатиле јазикот”.

Така пишува во нивната историја, но ниту Бугарската академија на науките, ниту другите нивни историчари не кажуваат кој јазик го прифатиле и од кого? Само велат бил словенски…

Затоа јавно ја прашувам: Госпоѓо Захариева, кој словенски јазик го земаа аспаруховите Бугари кога се доселија и од кого? Денес ниту вие, ниту било кој друг не разбира ниту еден збор од турско монголскиот бугарски јазик.

Еве ви мала помош. Во Вебстер енциклопедијата од 1967 година и во “Општиот атлас на светската историја“ од 19. век на Х. Киндер и В. Хилгеман, ќе прочитате: “Сите словенски јазици до 19. век се водат во групата Македонски јазик. Во 19. век од овој хомеров словенски македонски јазик се одвоиле Рускиот, Полскиот, Чешкиот, Српскиот, Бугарскиот… во засебни јазици“.

Каков апсурд?! Бугарите кога се доселиле го зеле и сеуште го зборуваат Македонскиот јазик, а за нас Македонците велат дека зборуваме на западно бугарски дијалект. Ова е невидена забеганост!

Простете, но јас и сите Македонци не разбираме ниту еден збор од Бугарскиот-турско монголски јазик! Заради сето ова и’ порачувам на госпоѓатa Захариева, пред да излезе во јавност, да се пофати прво за главата и газот, заради идентификација што е што, па дури потоа да зборува, но со разумот и главата, а не со задникот!

И уште нешто. И да сакаме, не можеме да бидеме ист народ! Бугарите си беа и остануваат фашисти, а ние Македонците се боревме и сеуште се бориме против фашизмот!

Простете, но оној кој негира идентитет и јазик на еден суверен народ, не може да се нарече поинаку, освен: Срам и арам да ви е ФАШИСТИ!

loading...

За makedon

Проверете исто така

“Јас не сакам востание со луѓе што ќе ме напуштат при првиот неуспех, јас сакам револуција со …

Нема рецензии се уште. Биди прв кој ќе остави рецензија.

Остави одговор

Вашата емаил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се маркирани со *

Translate »