Почетна / Античка Македонија / Античка Македонија – Македонско шеснаесет зрачно сонце

Античка Македонија – Македонско шеснаесет зрачно сонце

ancien10

Македонското шеснаесет-зрачно сонце со кралската розета во сончевата топка, симбол на Античко Македонското царство.

Античка Македонија или Македон било античко кралство на територијата на денешна Македонија и Беломорска или Егејска Македонија т.е. денес т.н. северна Грција. Се граничело со кралството Епир на запад и областа Тракија на исток. Во даден временски период Македонија била најмоќната држава на светот кога Александар Македонски го освоил скоро цел познат свет во тоа време и со тоа го започнал македонскиот период на светската историја..

loading...

За makedon

Проверете исто така

Македонија било античко кралство на територијата на денешна Македонија и северна Грција.

Нема рецензии се уште. Биди прв кој ќе остави рецензија.

Остави одговор

Вашата емаил адреса нема да биде објавена. Задолжителните полиња се маркирани со *

Translate »